Du har en udvidet dagligstue i Shetlandsgade…

DOmme bag Amagerbrogade ligger Café Julius, der holder til i Købnerkirkens kælder. Jeg går rundt om hjørnet fra Shetlandsgade og finder vej ind gennem den store glasdør. Jeg skal mødes med Ditte Andersen, der er frivillig drivkraft i caféen.

Ditte Andersen (I midten) sammen med andre frivillige i Café Julius

Kirkens underetage er i virkeligheden et kæmpestort rum med masser af borde, lys og en rar stemning, der gør at jeg med det samme sænker skuldrene. Det er koldt udenfor, men her er der dejlig varmt.

Caféen er en såkaldt NGO-café, der drives af frivillige. Her koster et varmt måltid mad max 60 kr – og det er til man er mæt, da man kan tage flere gange. Børn kan spise med for 30 kr og derudover serveres der vin, øl, økologisk saft og kage. Kaffen er usædvanlig god og fra egen leverandør direkte importeret fra Afrika.

Vi glider ned i en sofa og får os en snak om stedet. Ditte fortæller, at caféens formål er at være lokalområdets udvidede dagligstue. Det fungerer som mødested for studerende, familier og venner imellem og som mødelokale. Her kan man finde ro til at læse, arbejde på computeren med gratis wi-fi eller holde mindre møder. Man kan også være her uden at købe noget, eller man kan eksempelvis vælge at holde sin fødselsdag i caféens åbningstid og slippe for opvasken derhjemme.

Det beskedne overskud går til projekter bade i lokalområdet og i Nepal, hvor støtten går direkte til at drive et sundhedscenter i en afsides beliggende landsby og til uddannelse af en kvindelig sundhedsmedarbejder, ligesom projekt Rise and Shine også støttes. Det er et initiativ, som hjælper enker og enlige kvinder med børn med i det nepalesiske samfund, hvor enlige kvinder har svært ved at klare sig. Ditte fortæller, at caféens frivillige besøger deres projekter i Nepal ca. en gang om året, og igen i år er der mulighed for at komme med.

Jeg spørger ind til hvorfor lige præcis hun er frivillig. “Det er det der med at gøre en forskel”, siger hun. “Men egentlig er det også på grund af stemningen hernede. Fællesskabet. Det er sjovt at have en vagt. Der er altid flere på vagterne, så det også bliver hyggeligt. Der er selvfølgelig fokus på at drive en café, men der er også altid tid til at snakke sammen, når man er her. Vi er frivillige i alle aldre, men her er der noget at mødes om”.

Caféen holder åbent torsdage og søndage med varierende åbningstider alt efter de arrangementer, der i øvrigt forgår i kirken, som caféen ligger i forbindelse med. Det er aktiviteter som gospel og korsang, mens caféens arrangementer tæller koncerter, tøjbyttedage og kunstudstillinger. “Vi er en stærk gruppe af kernefrivillige, som brænder for caféen. Vi vil gerne udvide caféens åbningstider, og derfor søges der frivillige der kan hjælpe til på forskellige måder. Om det er med madlavning, kundekontakt, PR og sociale medier – der er mange muligheder. Faste vagter eller vagter af og til, det kan blive som det nu passer én bedst”.

Kom ned til en snak med Ditte og hør mere eller duk op til infoaften torsdag d. 31. januar kl 18.30 efter køkkenet har holdt åbent. Der er info om hvordan man kan blive en del af caféen og om rejsen til Nepal.

Anne Skaarup

Anne Skaarup


Opdateret 29. januar 2019